Ο Ιερός Ναός Αγίας Βαρβάρας είναι ο πρώτος ενοριακός Ιερός Ναός στην περιοχή Αργυρουπόλεως. Η ιστορία του ξεκινάει από τη στιγμή που οι πρώτοι πρόσφυγες Έλληνες από την Αργυρούπολη του Πόντου, ήλθαν καταδιωγμένοι από τους Τούρκους, μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή του 1922, και εγκαταστάθηκαν στην περιοχή, που μέχρι τότε ήταν έρημη και ακατοίκητη.

Στην περιοχή δεν υπήρχε ούτε καν εξωκλήσι. Οι ξεριζωμένες σαράντα οικογένειες μπορεί πολλά πράγματα από τις οικοσκευές τους να μην έφεραν μαζί τους. Όμως,  ο θησαυρός της πίστεώς τους δεν θέλησαν να βεβηλωθεί. Όσες ιερές εικόνες, εκκλησιαστικά κειμήλια και ιερά σκεύη είχαν στις εκκλησίες τους, τα έφεραν μαζί τους. Φθάνοντας εδώ, θέλησαν να κτίσουν ναό για να τοποθετήσουν μέσα τους ιερούς θησαυρούς τους, αλλά και για να μπορούν και αυτοί να προσεύχονται και να τελούν τα Ιερά Μυστήρια.

Γύρω στο 1925 κτίσθηκε ο πρώτος μικρός Ναός αφιερωμένος στην Αγία Μεγαλομάρτυρα Βαρβάρα, και έγινε το κέντρο της νεοφερμένης κοινωνίας.

Σιγά σιγά, η μικρή κοινότητα της Νέας Αργυρουπόλεως μεγάλωσε πληθυσμιακά και το μικρό εκκλησάκι δεν εξυπηρετούσε  πλέον τις ανάγκες των ενοριτών.

Το 1958 άρχισε να κτίζεται δεύτερος μεγαλύτερος ναός δίπλα στον παλαιό. Με πολλές θυσίες και με προσωπική εργασία των ενοριτών, ολοκληρώθηκε σε σύντομο  χρονικό διάστημα μια όμορφη εκκλησία, σε ρυθμό τρίκλιτης βασιλικής διαστάσεων 10 Χ15 m.

Στα χρόνια που ακολούθησαν, η Νέα Αργυρούπολη γίνεται πολυπληθής πόλη και κάποια στιγμή αργότερα ο δεύτερος ιερός ναός θεωρείται μικρός για την ενορία. Τότε αποφασίζεται και θεμελιώνεται τρίτος μεγαλοπρεπής ιερός ναός που περικλείει το χώρο του δεύτερου ναού.

Η οικοδόμηση του νέου ιερού ναού άρχισε το 1990 και οι βασικές οικοδομικές εργασίες ολοκληρώθηκαν τον Απρίλιο του 1995. Οι διαστάσεις του νέου ιερού ναού είναι 21 Χ 33m, και ο ρυθμός του είναι τρίκλιτη βασιλική με τρούλο και δύο επιβλητικά καμπαναριά. Έχει επίσης σχεδιαστεί λιθόκτιστη επένδυση των τοίχων και επικεράμωση της σκεπής.

Τα επίσημα Θυρανοίξια του νέου Ιερού Ναού έγιναν την 12η Απριλίου 1995 υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Νέας Σμύρνης Κυρού ΑΓΑΘΑΓΓΕΛΟΥ, ενώ τα Εγκαίνια ετέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης  Νέας Σμύρνης κ. ΣΥΜΕΩΝ, την 16ην Οκτωβρίου 2005.

Σήμερα βρίσκονται σε εξέλιξη, η εξωτερική λιθόκτιστη επένδυση των τοίχων, η επικεράμωση της στέγης, ενώ έχει προγραμματιστεί η αγιογράφηση του εσωτερικού του Ιερού Ναού, με εικόνες και ιερές αναπαραστάσεις βυζαντινής τεχνοτροπίας, όπως είναι επιβεβλημένο σε όλους τους ορθόδοξους ιερούς ναούς.

 

Μέσα στο χώρο του Ιερού Ναού λειτουργούν, τρία Παρεκκλήσια.

                                                                                

Των Αγίων Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού, που τιμάται την 1η Ιουλίου και ευρίσκεται στο ανατολικό άκρο της αριστερής πτέρυγας του γυναικωνίτη του κυρίως ναού, των Παμμεγίστων Ταξιαρχών Μιχαήλ και Γαβριήλ, που εορτάζονται την 8η  Νοεμβρίου και ευρίσκεται στο ανατολικό άκρο της δεξιάς πτέρυγας του γυναικωνίτη.

 

 

 

 

Του Οσίου Δαβίδ γέροντος του εν Ευβοία, που η μνήμη του εορτάζεται την 1η Νοεμβρίου.  Το παρεκκλήσιο του Οσίου Δαβίδ δεσπόζει στο ανατολικό τμήμα του Πνευματικού Κέντρου και καταλαμβάνει το χώρο που εχρησιμοποιείτο ως Ιερό, κατά την διάρκεια ανεγέρσεως του νέου ναού (1990 - 1995), στον ημι-υπόγειο χώρο του κυρίως ναού. Ας σημειωθεί ακόμη, ότι είναι το τέταρτο παρεκκλήσιο του Οσίου Δαβίδ σε όλο το λεκανοπέδιο της Αττικής.

Στους παρακάτω συνδέσμους μπορείτε να βρείτε τα βιογραφικά σημειώματα των ιερέων του Ναού.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ του π. ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ του π. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ Κ. ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΥ

 

 

ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΔΕΘΕΙΤΕ ΣΤΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΝΑΟΥ ΜΑΣ

Κύλιση στην Αρχή